Křupavá houska ke snídani nebo vláčný krajíc chleba jsou velkou pochoutkou. Aby nám pečivo doma vydrželo co nejdéle a co nejchutnější, zkusme několik doporučení profesionálů.
Skladování: boxy nebo dózy na pečivo
Správné skladování je zásadní pro dobrou životnost pečiva. Speciální boxy na chléb (chlebníky) nebo keramické nádoby jsou ideální. Víko bez glazování udržuje vyváženou teplotu i vlhkost, takže pečivo nevyschne a nebezpečí pro plísně je malé. Ideální je také zabalení chleba do lněné utěrky, tak jako to dělaly naše babičky. Chléb může dýchat a neokorá. Další variantou jsou vakouvé dózy, ze kterých se odsaje vzduch, takže plísně se na pečivu neobjeví delší dobu.
Naše řešení
Správné skladování je zásadní pro dobrou životnost pečiva. Speciální boxy na chléb (chlebníky) nebo keramické nádoby jsou ideální. Víko bez glazování udržuje vyváženou teplotu i vlhkost, takže pečivo nevyschne a nebezpečí pro plísně je malé. Ideální je také zabalení chleba do lněné utěrky, tak jako to dělaly naše babičky. Chléb může dýchat a neokorá. Další variantou jsou vakouvé dózy, ze kterých se odsaje vzduch, takže plísně se na pečivu neobjeví delší dobu.
Trvanlivost: 1 – 7 dnů nebo zmrazit
1 den: je třeba počítat s tím, že rohlíky a křehké pečivo vydrží čerstvé jeden den. Pokud je ještě čerstvé a křehké zmrazíte, pak se prodlouží jejich životnost na 6 – 8 měsíců.
3 – 5 dní: pšeničný chléb má dobu spotřeby několik dní, tmavší pečivo vydrží obvykle déle.
7 dní: žitný chléb a tmavší pečivo obvykle vydrží déle než bílé
9 dní: celozrnné pečivo, které vydrží nejdéle
I ztvrdlé pečivo lze v kuchyni využít
Fintou našich babiček bylo tvrdší chléb rozpéct nebo z něj udělat topinky. Ztvrdlé pečivo využijeme jako strouhanku nebo chlebové krutony do polévky, do salátů nebo na knedlíky. Tmavý chléb je vhodný pro vydatná zapečená jídla a do polévek, zatímco světlý chléb lze použít při vaření sladkých jídel, jako je například žemlovka.