Jak správně skladovat pečivo? 3 tipy pro vaše zákazníky

Zpět

Prodáváte pečivo?
A zachytili jste trend snižování odpadu nebo potravinových bank? Chcete být vašim zákazníkům nápomocní?

 Jedním z důvodu pro vysoký potravinový odpad v oblasti pečiva je neinformovanost o skladování a používání výrobků.

Vyzkoušejte poskytnout svým zákazníkům tyhle 3 tipy:

1. Správné skladování je zásadní pro dobrou životnost pečiva. Speciální boxy na chléb (chlebníky) nebo keramické nádoby jsou ideální. Víko bez glazování udržuje vyváženou teplotu i vlhkost. Takže pečivo nevyschne a nebezpečí pro plísně je zmírněno. Ideální je také zabalení chleba do lněné utěrky, tak jako to dělaly naše babičky. Chléb může dýchat a neokorá. Další variantou jsou vakouvé dózy, z kterých se odsaje vzduch, takže plísně se na pečivu neobjeví delší dobu.

2. Chléb by jsme měli rozlišovat dle složení a tím si určit jeho správnou skladovatelnost.
– Křehké pečivo: například rohlíky by měli být spotřebovány do jednoho dne nebo zamrazené. Kvalitně zamrazené pečivo vydrží v mrazničce šest až osm měsíců.
– Tmavší pečivo: obvykle vydrží mnohem déle, než bílý chléb. Zatímco pšenice má spotřebu pouze po dobu tří až pěti dnů, žitný chléb lze jíst po dobu až sedmi dnů. Ale nejdelší spotřebu má pečivo celozrnné, které chutná lahodně až devět dní. V případě, že chléb máte po pár dnech trochu tvrdý, bude po opečení opět vynikající.

3. Pokud vám chléb zestárne, může být v kuchyni také použit. Ať už jako strouhanka nebo chlebové krutony do polévky, do salátu nebo na knedlíky. Tmavý chléb je vhodný pro vydatné zapečené jídla a do polévek, zatímco světlý chléb lze použít při vaření sladkých jídel, jako je například žemlovka.

Vážený uživateli, tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s jejich použitím souhlasíte. Více informací o cookies