3 tipy, jak správně skladovat pečivo

Křupavá houska ke snídani nebo vláčný krajíc chleba jsou velkou pochoutkou. Aby nám pečivo doma vydrželo co nejdéle a co nejchutnější, zkusme několik doporučení profesionálů.

 

Skladování: boxy nebo dózy na pečivo

 

Správné skladování je zásadní pro dobrou životnost pečiva. Speciální boxy na chléb (chlebníky) nebo keramické nádoby jsou ideální. Víko bez glazování udržuje vyváženou teplotu i vlhkost, takže pečivo nevyschne a nebezpečí pro plísně je malé. Ideální je také zabalení chleba do lněné utěrky, tak jako to dělaly naše babičky. Chléb může dýchat a neokorá. Další variantou jsou vakouvé dózy, ze kterých se odsaje vzduch, takže plísně se na pečivu neobjeví delší dobu.

FESCHU Chlebníky, boxy a dózy na chleba
Trvanlivost: 1 – 7 dnů nebo zmrazit

 

1 den: je třeba počítat s tím, že rohlíky a křehké pečivo vydrží čerstvé jeden den. Pokud je ještě čerstvé a křehké zmrazíte, pak se prodlouží jejich životnost na 6 – 8 měsíců.

3 – 5 dní: pšeničný chléb má dobu spotřeby několik dní, tmavší pečivo vydrží obvykle déle.

7 dní: žitný chléb a tmavší pečivo obvykle vydrží déle než bílé

9 dní: celozrnné pečivo, které vydrží nejdéle

 

I ztvrdlé pečivo lze v kuchyni využít

 

Fintou našich babiček bylo tvrdší chléb rozpéct nebo z něj udělat topinkyZtvrdlé pečivo využijeme jako strouhanku nebo chlebové krutony do polévky, do salátů nebo na knedlíky. Tmavý chléb je vhodný pro vydatná zapečená jídla a do polévek, zatímco světlý chléb lze použít při vaření sladkých jídel, jako je například žemlovka.

FESCHU toastovac